Vegetaarlus alandab vererõhku
Vastavalt hiljutisele analüüsile on vegetaarlaste vererõhk üldiselt madalam. Seega on õigustatud ka küsimus, kas üleminek taimetoitlusele võiks olla üheks vererõhku alandavaks strateegiaks?
On hästi teada, et kõrge vererõhk on südamehaiguste peamiseks riskiteguriks ning vererõhu kontrollimine elustiilitegurite kaudu (dieet, füüsiline koormus) aitab südameprobleeme ennetada. Vegetaarluse roll vererõhule on teadlaskonnas tekitanud aga vastupidiseid arvamusi ning lahknevaid tulemusi.
Eesmärgiga tuua sellesse küsimusse selgust viisid Jaapani teadlased olemasolevatele töödele toetudes läbi metaanalüüsi ning avaldasid selle tulemused ajakirjas JAMA Internal Medicine.
Ühtekokku käsitleti seitsme kliinilise katsetuse (311 osalejat) ja 32 vaatlusliku töö tulemusi (21 604 osalejat). Vegetaarlust defineeriti antud uuringus kui lihatoodete vältimist, samas piimatooted, munad ja kalatoidud olid lubatud.
Metaanalüüs näitas selgelt, et taimetoitlus seostus madalamate vererõhu näitudega kui kõigesöömine. Nii oli vegetaarlaste süstoolne vererõhk kliinilistes katsetustes keskmiselt 4.8 mmHg madalam kui omnivooridel, ülejäänud töödes oli see erinevus keskeltläbi 6.9 mmHg. Diastoolse vererõhu korral olid näitajate langused vastavalt 2.2 ja 4.7 mmHg.
Töö läbi viinud teadlaste sõnul on see vähenemine sarnane madala soolasisaldusega dieedi või siis 5 kilogrammise kehakaalu languse soodsatele mõjudele. Süstoolse vererõhu langus 5 mmHg võrra seostub 9% madalama koronaarse südamehaiguse riskiga ning 14% madalama insuldisurma riskiga.
Taimetoitlaste kehamassiindeks ja tüsenemise risk on enamasti madalam kui omnivooridel, sest nende dieedid sisaldavad rohkem kiudaineid ja vähem rasva. Kehakaal ja vererõhk on omavahel seotud ning võib vähemasti osaliselt seletada taimetoitluse positiivset mõju. Taimetoidud sisaldavad rikkalikult kaaliumi ning vähe naatriumi; vegetaarlased tarbivad üldjuhul vähem ka alkoholi.
Loe lisa:
Vegetarian diet could be used to lower blood pressure (Medical News Today)
Toimetaja: Katrin Sak
Allikas: Medical News Today