Grillitud lihatooted võivad suurendada nii Alzheimeri tõve kui diabeedi arengut
Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud uuringu kohaselt võivad grillitud lihatooted tõsta nii Alzheimeri tõve kui ka diabeedi arenguriski.
Ameerika teadlaste väitel sisaldavad sellised tooted rikkalikult glükosüleerumise lõpp-produkte (advanced glycation end products, AGE), mida seostatakse paljude degeneratiivsete haiguste halvenemisega, sh diabeet ja Alzheimeri tõbi.
Uuringus jälgiti kõrgetes kogustes AGE aineid sisaldavat toitu söönud hiirte kognitiivset tervist. Sellised toidud on iseloomulikud läänemaailma dieedile, mis on rikkad küllastatud rasvade, punase liha ja rafineeritud süsivesikute poolest ning sisaldavad vähe kala, linnuliha, värskeid puu- ja juurvilju.
Rikkalikult AGE aineid tarbinud hiirte ajust leiti selliseid ühendeid märgatavalt kõrgemates annustes kui kontrollrühma hiirtel, kelle toidus oli AGE ainete sisaldus madal. AGE ainete kõrged tasemed surusid maha hiirte veres ja ajus olevat ühendit nimega SIRT1. Nimetatud ühend reguleerib neuronaalset, immuun- ja endokriinset talitlust. Nii on näiteks metaboolsete ja neurodegeneratiivsete haigustega hiirtel SIRT1 tasemed madalamad.
Kõrgete AGE ainete tasemetega hiirtel esines probleeme nii kognitiivsetes kui ka motoorsetes võimetes. Nende ajus tuvastati amüloid beeta kogumeid, mis osalevad Alzheimeri tõve tekkes.
Eesmärgiga uurida AGE ainete rolli inimestele jälgiti terveid üle 60 aasta vanuseid inimesi, kellest osadel olid nimetatud ainete tasemed veres kõrged, teistel madalad. Kõrge AGE ainete tasemega inimestel ilmnes üheksa vaatluskuu jooksul nii kognitiivne allakäik kui ka insuliini resistentsus. Seega võib AGE ainete teadlik vähene tarbimine pidurdada nii Alzheimeri tõve kui ka diabeedi arengut. Lisaks toiduvalikule on aga kindlasti oluline ka toiduvalmistamismeetodi valik.
Loe lisa:
Eating grilled meat increases risk of Alzheimer`s and diabetes` (Medical News Today)
Toimetaja: Katrin Sak
Allikas: Medical News Today