Ameeriklastel kulub söögile väiksem osa sissetulekust kui kunagi varem
Ameerikas läbiviidud uuring näitas, et odavam toit panustab suurema tõenäosusega tüsenemisepideemia arengusse.
Odavamat toitu on lihtsam kätte saada ja hõlpsam ka valmistada. Ameerikas kulutatakse söögile väiksem osa sissetulekust kui kusagil mujal maailmas, sellest hoolimata on ülekaalulisus ja rasvumine üha tõsisemaks probleemiks. 1930. aastatel kulutasid ameeriklased söögile neljandiku oma sissetulekust, 1950. aastateks langes see osakaal ühele viiendikule ja praeguseks on juba vähem kui kümnendik.
Elanikkonna tüsenemise põhjused hõlmavad puu- ja juurviljade osakaalu vähenemist menüüs, füüsilise aktiivsuse osakaalu langust ja ka pidevalt kiirenevat elustiili, kus söömis- ja liikumisajad kipuvad paigast nihkuma. Samas on odavam toit ameeriklastele praegu kättesaadavam kui kunagi varem ning keskeltläbi kaks kolmest elanikust on ülekaalulised või rasvunud. Erinevad snäkid ja kiirtoit, toiduportsjonite pidev suurenemine, maiustuste automaadid, pidev autosõit ja puhkehetkede veetmine televiisori ja arvuti ees on teinud oma töö. Siiski näitab ajakirjas CA: A Cancer Journal for Clinicians ilmunud artikkel, et olulisim osa rahva tüsenemisel võib peituda just odavtoidu kättesaadavusel.
Loe lisa:
Chepaer food may be fueling US obesity epidemic (Medline Plus)
Toimetaja: Katrin Sak
Allikas: Medline Plus