Liigne loomne valk võib tõsta diabeediriski
Tavaliselt seostatakse diabeediriskiga rasva- ja süsivesikuterohke dieedi tarbimist. Hiljutine uuring rõhutab aga, et ka loomsel valgul on siin tähtis roll: rohkelt loomse päritoluga valku söövatel inimestel on teist tüüpi diabeedi tekkerisk kõrgem.
Kaheksas Euroopa riigis elavaid täiskasvanuid hõlmanud uuring võrdles teist tüüpi diabeedi diagnoosiga ja tervete inimeste toitumist 12 aasta jooksul. Käsitluse all olid nii toitumise, füüsilise aktiivsuse, pikkuse ja kaalu andmed kui ka diabeeti haigestumisele viitavad tervisenäitajad. Uuringut juhtisid Hollandi teadlased, kes valisid tööks välja 11 000 diabeedi patsiendi ja 15 000 terve inimese andmed.
Uuringus osalenud inimesed sõid päevas keskmiselt umbes 90 grammi valku. Sellest kogusest rohkem valku tarbinud osalejad kaldusid olema tüsedamad ning tarbima ka rohkem kolesterooli.
Selgus, et iga lisanduv 10 grammi suurune valgu kogus, mida inimesed igapäevaselt tarbisid, seostus diabeedi riski kuue protsendilise tõusuga.
Need inimesed, kes sõid enim valku ehk umbes 111 grammi päevas, omasid 17 protsenti kõrgemat diabeedi riski, võrreldes umbes 72 grammi valku tarbinud kaaslastega. Seejuures oli enim loomset valku söönud inimeste diabeedi tekke tõenäosus 22 protsenti kõrgem.
Seos loomse valgu tarbimise ja diabeedi tekkeriski kasvu vahel osutus tugevaimaks rasvunud naistel. Loomse valgu söömisega kaasnesid tihti ka küllastatud rasvade, kolesterooli ja naatriumi liigsed kogused.
Eksperdid soovitavad diabeedi ennetuseks tarbida rohkem taimseid valke ehk pähkleid, kaunvilju ja täisteraviljatooteid.
Uuringu tulemused ilmusid ajakirjas Diabetes Care.
Loe lisa:
Too much animal protein linked to increased diabetes risk (Fox News)
Toimetaja: Katrin Sak
Allikas: Fox News