Tujud mõjutavad toiduvalikuid
Emotsioonid mõjutavad meie söömist, negatiivsed ja positiivsed tujud võivad viia erinevate toitude eelistuseni. Miks see nii on?
Miks kipub halvas tujus inimene valima pigem rämpstoitu ja heas tujus kaaslane teeb tervislikumaid valikuid?
Tundes end ebamugavalt või kehvas tujus, teab inimene, et midagi on viltu ja keskendub pigem sellele, mis on lähedane siin ja praegu. Selline mõtlemine viib tähelepanu toidu aistingulisele kvaliteedile, jättes tähelepanuta toidu toitumuslikud aspektid. Seevastu heas tujus inimesed näevad asju pikemas perspektiivis ning selline mõtlemine võimaldab keskenduda rohkem toidu abstraktsematele külgedele, sh tervislikkusele.
Uuringus viidi läbi neli erinevat laboratoorset katset. Esimeses uuriti hea tuju mõju tervislike ja ebatervislike toitude hindamisele. Edasi vaadeldi, kas halvas tujus inimesed väärtustasid rohkem rämpstoitu ja heas tujus kaaslased avaldasid soovi tervislikemate valikute suhtes. Kolmas katse hõlmas osalejate tähelepanu suunamist hetkeseisust tulevikule ning viimaks keskenduti toiduvalikutega seotud mõtetele.
Töö näitas, et inimesed kipuvad tegema oma toiduvalikuid sõltuvalt sellest, kas nad on heas või halvas tujus. Heas tujus ja tervislikumaid toiduvalikuid tegevad inimesed mõtlevad rohkem edasisele tervisele ja toiduvalikute rollile kui halva tujuga kaaslased, kes keskenduvad pigem toidu maitsele.
Loe lisa:
How your mood affects your food choices (Medical News Today)
Toimetaja: Katrin Sak
Allikas: Medical News Toda