Vein kaitseb hambaaukude eest
Kes armastab maitsva õhturoa kõrvale ka sõõmukese punast veini rüübata, see saab nüüd selleks rüüpeks veel ühe õigustuse juurde. Hispaania teadlased on välja selgitanud, et punane vein nagu ka viinamarjaseemne ekstrakt võib aidata hambakaariest ära hoida.
Victoria Moreno-Arribas ja ta kolleegid Madridis asuvast toiduteaduste uurimisinstituudist kirjutavad ajakirjas Journal of Argicultural and Food Chemistry, et nende avastuse põhjal võidakse ehk välja töötada uusi loodustooteid, mis aitavad hambahaigusi, avaldamata seejuures väga palju soovimatuid kõrvaltoimeid.
Hambahaigused on väga levinud. Kaariese, igemehaiguste ja hammaste väljalangemise all kannatab eri hinnangutel 60-90 protsenti kõigist maailma inimestest. Asi saab alguse sellest, et mõnedele suus elutsevatele bakteritele meeldib üksteisega kokku kleepuda ja moodustada kollakat biokilet ehk kattu, millest on väga raske lahti saada. Seejuures eritavad nad ka hapet, mis hambaid söövitab.
Hambaid võib hoolsalt harjata, hambapastasse võib lisada fluori ja teha sada muud imet, aga täielikku võitu me nende bakterite üle ikka ei saavuta. Nii otsivad teadlased üha uusi võtteid. Mõnedest uuringutest on nüüd selgunud, et mõned seesugused keemilised ühendid, mida sisaldavad rohkesti punane vein ja viinamarjaseemne ekstrakt võivad põhimõtteliselt bakterite kasvu aeglustada.
Morena-Arribas ja ta kolleegid otsustasid järele kontrollida, kas nendest ühenditest realistlikes oludes ka tõesti kasu võiks olla. Nad kasvatasid laboris hambakatu bakteritest ise biokilet ja pistsid seda siis mõneks minutiks erisugustesse vedelikesse, nagu näiteks punasesse veini, alkoholivabasse punasesse veini, viinamarjaseemne ekstraktiga punasesse veini, puhtasse vette ja 12-protsendilisse etanoollahusesse.
Kõige tõhusamalt said bakterikilest jagu ilma alkoholita punane vein ja punane vein koos viinamarjaseemne ekstraktiga. Tavaline vein aitas ka, aga natuke vähem.
Toimetaja: Jaan-Juhan Oidermaa
Allikas: Vikerraadio Teadusuudis