Oomega-3 rasvhapped võivad jõuda ajju
Toimetas Katrin Sak
Hiljutine uuring näites, et närvisüsteemi toimimiseks vajalikud oomega-3 rasvhapped on võimelised tungima läbi raskesti läbitava aju-vere barjääri ning jõuavad seega ajju. Selline looduslik barjäär kaitseb ajukude organismis leiduvate kahjulike kemikaalide eest. Vastav teadmine võib omada terapeutilist tähendust, olles oluline näiteks Alzheimeri tõve ravis.
Ajakirjas Journal of Internal Medicine avaldatud artikli eesmärgiks oli teada saada, kui kaugele võivad oomega-3 rasvhapped organismis tungida. Eelnevad tööd on näidanud, et sellised ühendid pakuvad mõningast kaitset Alzheimeri tõve eest.
Rootsi teadlaste uuringu põhjal kuhjuvad rasvhapped raseduse vältel loote kesknärvisüsteemis ning eeldatavasti saab neid ühendeid elu jooksul pidevalt asendada. Kas see nii aga on ja kui suur roll on siin inimese toiduvalikul, on jäänud siiani suhteliselt ebaselgeks.
Vastav temaatika on eriti oluline Alzheimeri haiguse olemuse ja ravi mõistmisel, kuna teadaolevalt on oomega-3 rasvhapete tasemed patsientide pea- ja seljaajuvedelikus madalamad kui tervetel kaaslastel.
Kuus kuud kestnud uuringus anti 18-le Alzheimeri tõve patsiendile igapäevaselt oomega-3 rasvhappe lisandit, 15 patsienti said samaaegselt platseeboravi. Lisandit saanud patsientide ajuvedeliku rasvhapete tasemed olid uuringu lõppedes oluliselt kõrgemad, platseebot saanud kaaslaste seas selliseid muutusi aga ei täheldatud.
Oomega-3 rasvhappe DHA hulgad seostusid otseselt haigusnähtude muutuse ulatusega ning ka põletikumarkerite tasemega ajuvedelikus. Viimane on eriti oluline, sest põletiku mahasurumine võib osutuda üheks Alzheimeri ravi võimaluseks.
Seega on toidus sisalduvad oomega-3 rasvhapped võimelised läbima aju-vere barjääri ning mõjutama haiguse kulgu. Kuidas see täpselt toimub, vajab edasisi uuringuid.
Loe lisa: Potentially helpful omega-3 fatty acids can cross to brain: study (msn Healthy Living)